HTML

Harisnya blog - öltözködés és vásárlás

Harisnya divat, trendek és viselési tippek, újdonságok, érdekességek blogja. Vásárlási tanácsadó, ötletek nem csak nőknek. Ez a Harisnya blog - vásárlásról és öltözködésről azoknak, akik adnak magukra!

Utolsó kommentek

Harc a visszérrel - hatodik rész

2011.08.24. 10:00 cicanaci

Visszeres sorozatunk előző posztjában már a kompressziós harisnyákról volt szó, most ezt folytatjuk még néhány gondolat erejéig. Nem tisztáztuk még például, hogy mi is az a kompressziós harisnya pontosan.

A sűrű szövésű kompressziós harisnyák rugalmas anyagból készülnek, szorosan, de nem kényelmetlenül a lábra feszülnek, aminek köszönhetően összenyomják a bőr alatti vénákat, elősegítve azok jótékony kiürülését, a bennük folyó vér jobb áramlását.

Érdemes ismerni a kompressziós harisnyák működési elvét is: ezek különleges kialakításuknak köszönhetően a bokánál nagyobb szorító hatást fejtenek ki, mint a feljebb lévő testterületeken. Egész pontosan ahogy haladunk felfelé, a kompressziós hatás úgy egyre kisebb, ezzel elősegítve a vér szív és tüdő felé történő áramlását, felfrissülését, az érhálózat és a vénák regenerálódását.

Mint arról már esett korábban szó, kifejezetten fontos, hogy a megfelelő méretű kompressziós harisnyát vásároljuk! Éppen ezért nem javasolt például barátnőtől kölcsönkért lábravalót használni, hiszen az egyrészt már hozzáigazodott előző viselője alakjához, másrészt kicsi az esélye, hogy mérete tökéletes legyen. Különösen javallott kompressziós harisnyát hordani kismamáknak, főleg az ötödik-hatodik hónaptól, számukra külön terhesség idejére készített változatok léteznek.

Aktuális megjegyezni, hogy nyáron a kompressziós harisnyák viselete kellemetlen és nehezékes lehet a meleg miatt, ez idő alatt sokan csak a krémes kezelést, esetleg a vénás gyógyszerek szedését alkalmazzák, ami nagyrészt érthető, kifejezetten erős visszeresség esetében azonban javasolt minél nagyobb mértékben a harisnya használata is.

Szólj hozzá!

Címkék: férfi divat láb egészség trend fehérnemű kényelem visszér

Harc a visszérrel - ötödik rész

2011.08.22. 10:00 cicanaci

Elérkeztünk a visszérrel való küzdelmekről szóló sorozatunknak ahhoz a részéhez, ami egészen konkrétan blogunk témájába vág, ez pedig nem más, mint a harisnyák segítségével történő megelőzés és kezelés.

A visszérkezelés egyik fontos, súlyosabb visszeresség esetén elengedhetetlen fázisa a kompressziós kezelés. Ennek lényege, hogy vérnek a kitágult, felületes vénás rendszerből a mélyvénás rendszer irányába való terelésével csökkenti a bőrfelszín alatt található vénás hálózat terheltségét, valamint az miatt kialakult ödémás állapotot. A kívánt kompresszió érdekében alkalmazható fáslis kötés, valamint speciális kompressziós harisnya. A kettő közül inkább az utóbbi javasolt, hiszen a fásli esetében fontos a szakszerű, pontos felhelyezés, és még ezután sem olyan kényelmes és stabil, mint egy jó kompressziós harisnya.

A harisnya esetében is van azonban pár alapszabály, amit fontos betartani a kívánt hatás elérése érdekében. Legyen szó kompressziós hatású térdzokniról, félcombig vagy combig érő harisnyáról, egyszáras harisnyáról, vagy harisnyanadrágról, fontos, hogy egyiket se húzzuk magasabbra, mint ahová az való, valamint nem ajánlatos visszahajtani a gumírozást. Az is kifejezetten fontos, hogy pontos, ránk való méretű harisnyát használjunk, éppen ezért felejtsük el a kölcsön kért darabokat és ne sajnáljuk azt az egyébként nem is túl magas összeget egy új, méretben ideális darab megvásárlására.

Szólj hozzá!

Címkék: férfi divat láb egészség trend fehérnemű kényelem visszér

Harc a visszérrel – negyedik rész

2011.08.18. 10:00 cicanaci

Sorozatunk negyedik részében további tanácsokat adunk a visszérrel küzdőknek, valamint azoknak, akik szeretnék megelőzni a kellemetlen és esztétikailag sem éppen előnyös állapot kialakulását.

Korábban már esett szó például a kenőcsökről, most jöjjön egy ősi, évezredek óta bevált módszer: a pióca! Persze senkinek sem kell megijednie, nem azt javasoljuk, hogy ahogy őseink, úgy mi is ezzel a cseppet sem szimpatikus, vérszívó élőlénnyel kínozzuk magunkat, a megoldás sokkal egyszerűbb, modernebb és hatásosabb. Több olyan krém is forgalomban van, amely orvosi piócákból kivont anyagokat tartalmaz, mint például a hirudin, ami kiváló véralvadásgátló hatással rendelkezik, ezáltal megakadályozza a visszerek kialakulását, valamint további növekedésüket. Emellett a piócakivonatok olyan egyéb anyagokat is tartalmaznak, amelyek oldják a vérrögöket és az érfalon lévő lerakódásokat, ezáltal jótékony hatást fejtenek ki az erekre. Persze élő állatot manapság már nagyon ritkán használnak, hiszen több ízben kimutatták már a fertőzés veszélyét, az orvosi laboratóriumokban készült piócakivonatok azonban igen biztonságosan használhatóak többek között a visszeresség kezelésére is.

Azonban érdemes minden esetben orvossal is konzultálni a vény nélkül kapható gyógyhatású készítmények alkalmazása előtt.

Szólj hozzá!

Címkék: férfi divat láb egészség trend fehérnemű kényelem visszér

Akkor Madonna, ma Lourdes

2011.08.17. 10:00 cicanaci

Az élet folyamatos körforgás, jól mutatja ezt nem csak a divatvilág, de a személyes, egyéni történetek is.  Vagy akár ezek együtt, egyszerre, mint az ebből a bejegyzésből kiderül.

Madonna a nyolcvanas évek első számú női divatdiktátora volt, ez minden kétséget kizáróan vitán felül áll. Mára örökifjú dívaként, folyamatos meg-megújulásával és fiatalos lendületével hívja fel magára a figyelmet, na meg persze toplistás dalaival, még akkor is, ha mostanában kicsit csend is van körülötte.

Azt sem túlzás kijelenteni, hogy Madonna volt harminc évvel ezelőtt az egyike azoknak a világsztároknak, akik széles körben népszerűvé tették a leggings viselését. És ahogy a zenében volt hatalmas divat az elmúlt években az 1980-as évtized megidézése, úgy a divatban is erősen visszaidéződött ez a jeles korszak. Ami pedig a leggings divatját illeti, az új évezredben már nem Madonna volt a ruhadarab egyik első számú nagykövete, viszont lánya, Lourdes a gyermekek között mindenképpen sokat tett azért, hogy a leggings népszerűvé váljon.

Mert bizony a pici Lourdes, aki mára már nem is olyan pici, le sem tagadhatná, hogy kinek a lánya: meghatározó divatdiktátornak számít korosztályában, márpedig az elmúlt években rengeteg alkalommal láthattuk leggingsben is, ami igen nagy hatással volt arra, hogy mára már gyermekek számára is készítenek kifejezetten divatos darabokat.

Kis túlzással kijelenthetjük hát, hogy a leggings egy igazi kortalan darab, de legalábbis 3 és 50 év között, ideális testalkati adottságokkal bárki nyugodtan hordhatja!

Szólj hozzá!

Címkék: vásárlás divat ruha trend női madonna öltözködés leggings lourdes

Harc a visszérrel - harmadik rész

2011.08.16. 10:00 cicanaci

Újabb bejegyzésben küzdünk a visszérrel, ezúttal nagyon konkrét tanácsok formájában!

A visszér elkerülésében és a már kialakult állapot enyhítésében nagy szerepe lehet egy kisebb életmódváltásnak is. De ne is fogalmazzunk ennyire drasztikusan: voltaképpen csak pár dologra kell odafigyelni a mindennapi életben, és máris sokat tehetünk lábaink szépségének és egészségének megóvása érdekében.

Néhány jótanács:

1, Amikor csak tehetjük, polcoljuk fel a lábainkat! A szívnél magasabbra helyezett lábból a vér a szív, valamint a tüdő felé vándorol, ahol oxigénnel telítődik, felfrissül. A legjobb megoldás, ha valamivel akár csak 5-10 centiméterrel megemeljük ágyunk egyik végét, így tökéletes állapotot teremtünk, hogy lábaink alvás közben valóban regenerálódjanak.

2, Rendszeresen mozgassuk meg, tornáztassuk meg lábfejünket és lábunkat! Napközben, főleg ha ülő munkát végzünk, elég óránként akár csak 1-2 perc, amikor az asztal alatt, feltűnős nélkül körzéseket végzünk a lábfejünkkel, ütemesen húzzuk magunk alá, feszítsük, majd ernyesszük el izmainkat.

3, Naponta szakítsunk rá egy rövid időt, hogy hideg vízzel tusoljuk le lábainkat alulról felfelé. Mindezt elég mindössze fél percig végezni, ezáltal máris megtornáztathatjuk ereinket, fokozhatjuk azok tónusát. Mindemellett napi akár csak fél óra könnyű séta esténként szintén jót tesz a lábaknak.

4, Igyekezzünk elkerülni, hogy huzamosabb időn keresztül sugárzó meleg hatásnak legyen kitéve a lábunk: lehetőleg kerüljük a hosszas napozást, a forró ülőfürdőt, az autóban, ha csak tehetjük, zárjuk el az autóban a lábra irányuló meleget, ugyanis a visszerek a meleg hatására tovább tágulnak.

5, Kerüljük a dohányzást, és ha csak lehet, a fogamzásgátlót! A nikotin bizonyítottan fokozza visszerek kialakulását, sőt, a trombózis esélyét is növeli. Mindez elmondható a fogamzásgátlókra is, így érdemes lehet nőgyógyásszal egyeztetni egy esetleges kevésbé káros, de hasonlóan hatékony védekezési formáról. Rengeteg nő dohányzik és szed fogamzásgátlót egyszerre: a kettő kombinációja természetesen még tovább növeli a visszeresség, valamint a trombózis esélyét!

Szólj hozzá!

Címkék: férfi divat láb egészség trend fehérnemű kényelem visszér

Harc a visszérrel - második rész

2011.08.12. 10:00 cicanaci

A visszér fáj, a visszér csúnya, a visszér miatt nem veszünk fel szoknyát és harisnyát, úgyhogy a visszeret le kell győzni! A témával foglalkozó előző bejegyzésünkben a táplálkozás felől közelítettünk a visszérrel szembeni harchoz, most néhány újabb praktikát javaslunk, amivel sikeresen harcolhatunk ezzel az undok kórsággal.

Igazán hatásos és jól bevált módszer a visszér kezelésére valamint a panaszok enyhítésére a sokak által ismert és használt Lioton gél, aminek hasznát éppen ezért felesleges is ecsetelni, azt viszont jó tudni, hogy ezen kívül is bőven akadnak olyan, természetes alapanyagokat hasznosító kencék, amikkel sikeresen vehetjük fel a harcot a kidudorodó, fájdalmas erekkel. Kifejezetten hatásosak például a vadgesztenyét, feketeáfonyát, ázsiai gázló-kivonatot tartalmazó készítmények, valamint igen eredményesen használható a szúrós csodabogyót tartalmazó krémek is. Ezek közül mindegyiknek ráadásul egyéb jótékony hatása is van: a vadgesztenye gátolja a vizesedést és gyulladáscsökkentő hatása is van, a fekete áfonya szintén csökkenti a gyulladásokat, a szúrós csodabogyó vizelethajtó hatással is rendelkezik, az ázsiai gázló az érregeneráció mellett az agyműködést is serkenti. Több ilyen természetes anyagokat tartalmazó krémi is van forgalomban jelenleg, érdemes hát keresgélni a patikákban és gyógynövényboltokban, ahol ezek nem krém, hanem kivonat formájában is megtalálhatóak.

Érdekes továbbá, hogy Franciaországban jóval kevesebb az vénás megbetegedés, mint Európa más országaiban, ennek egyesek szerint az oka az, hogy franciák az átlagnál több minőségi vörösbort fogyasztanak, márpedig a vörösborban található flavonoidok segítenek megelőzni a visszeresség kialakulását. Hangsúlyozzuk: minőségi vörösborról van szó, a tablettás, kannás vackok nem alkalmasak a visszeresség megelőzésére és a kialakult visszerek okozta panaszok enyhítésére. A flavonoidok egyébként a citrusfélékben is megtalálhatóak, ezen kívül pedig szintén jó szolgálatot tehet a hajdina, ami elsősorban Stájerországban elterjedt természetes fegyver a visszér ellen.

Szólj hozzá!

Címkék: férfi divat láb egészség trend fehérnemű kényelem visszér